Uçak Bakım Alanı

Uçak Bakım Alanı

17.12.2012 49342

Uçak Bakım




  

UÇAK BAKIM ALANI


 

 

Uçak Bakım Alanı altında yer alan dalların yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır. Uçak bakım alanı ile ilişkili sektörel beklenti, bu çalışmalar için gereken altyapı organizasyonu ve eğitim-öğretim kurumlarının oluşturulması, bu amaca yönelik toplumsal yapılanmanın hayata geçirilmesidir. Sektör; uçak bakım alanında bakım yapan uçak bakım teknisyenlerinde mesleğini seven, meslek bilgisine sahip, İngilizce bilen, sorumlu, havacılık kanunlarını bilen ve mesleki gelişmeleri takip ederek kendini geliştiren bireylere ihtiyaç duymaktadır.

 

Uçak Bakım Alanı, Havacılık Sektörü için Uçak Bakım Personeli/Hava Aracı Teknisyeni yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Okulumuzun sağlayacağı teorik ve pratik eğitimle beraber hem bilgi hem de tecrübe ile donanacak olan öğrencilerimiz sektörde uçak teknisyeni olarak görev yapma şansına sahip olmakla birlikte, üniversitelerin mühendislik bölümlerini tercih etmeleri halinde sahip oldukları teknik eğitim ve tecrübe ile öne çıkacaklardır.

 

 

UÇAK BAKIM ALANIN AMACI

Uçak bakım alanı altında yer alan mesleklerde, sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelimeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

 

UÇAK BAKIM DAL PROGRAMLARI, TANIMLARI VE AMAÇLARI

 

Uçak bakımı alanında iki meslek elemanı çalışmaktadır. Uçak bakım atölyelerinde çalışan bu elemanların görevleri "Uçuş Emniyeti" açısından çok büyük önem taşımaktadır. 

Bunlar; 
1.UÇAK GÖVDE MOTOR 
2.UÇAK ELEKTRONİĞİ 

1. UÇAK GÖVDE- MOTOR

Tanımı: Uçak gövde-motor teknisyeninin sahip olduğu yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır. Uçak gövde-motor teknisyenliği, uçakların ve diğer hava araçlarının yapısı, güç sistemleri, mekanik ve elektrik sistemlerini kapsayan hat bakım işlemlerini yapan, "bakım çıkış sertifikası" düzenleyebilen ve ayrıca faal olduğunun kontrolü basit testler gerektiren, "hat bakım sırasında değiştirilebilir birim" kapsamındaki aviyonik birimlerin sökme/takma işlemlerini Sivil Havacılık Yönetmeliklerine uygun olarak yapan meslek elemanıdır.

 

Amacı:

 

Uçak bakım alanında uçak bakım gövde- motor teknisyenliği mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

 

Görevleri

Uçakların motor kısmını kontrol etmek. 

Uçakların gövde onarım ve bakımını yapmak.

Uçakların motor onarım ve bakımını yapmak.

Arızalı parçaların tekrar kullanıma sunmak.

Arızalı parçaların servis dışı edilmesi işlemlerini yapmak.

Hat bakımı esnasında basit testler gerektiren aviyonik birimleri sökmek ve takmak.

Bakım çıkış sertifikasını düzenlemek.

Bakım ve onarım kataloglarını okumak.

Bakım onarım testlerini yapmak.

 

2.UÇAK ELEKTRONİĞİ

 

Tanımı: Uçak elektronik teknisyeninin sahip olduğu yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır. Uçak elektronik teknisyenliği, uçakların ve diğer hava araçlarının aviyonik ve elektrik sistemlerinin her türlü bakım onarımı, montaj ve servis işlerinin yapılmasının ardından "bakım çıkış sertifikası" düzenleyebilen ve uçak yapısı, güç sistemlerinin hat bakımı sırasında sökme takma işlemlerini Sivil Havacılık Yönetmeliklerine uygun olarak yapabilen meslek elemanıdır.

Amacı:

Uçak bakım alanında uçak bakım elektronik teknisyenliği mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

 

Görevleri

 

Uçakların aviyonik sistemlerini kontrol etmek.

Uçakların elektrik sistemlerinin onarım ve bakımını yapmak.

Uçakların aviyonik sistemlerinin onarım ve bakımını yapmak.

Arızalı parçaları onararak tekrar kullanıma sunmak.

Arızalı parçaların servis dışı edilmesi işlemlerini yapmak.

Hat bakımı esnasında basit işlem gerektiren gövde ve motor birimlerini sökmek ve takmak.

Bakım çıkış sertifikasını düzenlemek.

Bakım ve onarım kataloglarını okumak. 

Bakım onarım testlerini yapmak.

 

GİRİŞ KOŞULLARI

 

Öğrencilerin sağlık durumu, uçak bakım alanında yer alan mesleklerin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmalıdır.

 

EĞİTİM-ÖĞRETİM ORTAMLARI VE DONANIMLARI

 

Program mesleki ve teknik eğitim alanında diplomaya götüren ortaöğretim kurumları ile belge ve sertifika programlarının uygulandığı her tür ve derecedeki örgün ve yaygın mesleki ve teknik eğitim-öğretim kurumlarında uygulanmaktadır.

 

Programın uygulanabilmesi için uçak bakım alanı standart donanımları ve mesleklerin gerektirdiği ekipmanlar sağlanmalıdır.

 

UÇAK BAKIM ALANINDA GÖREV ALAN EĞİTİMCİLER

 

Programın uygulanmasında uçak bakım alanında eğitim almış ve tercihen sektör deneyimi olan alan öğretmenleri görev almalıdır.

 

Millî Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim kurumlarına öğretmen olarak atanacakların atamalarına esas olan alanlar ile mezun oldukları yükseköğretim programları ve aylık karşılığı okutacakları derslere ilişkin çizelgeye uygun olanlar görev almalıdır.

 

MESLEK ELEMANLARINDA ARANAN ÖZELLİKLER

Bu alandaki mesleklerde çalışmak isteyenlerin; Matematiksel yetenek Uzay ilişkilerini görebilme gücüne ve çizim yeteneğine, Fen bilimlerinde başarılı, mekanik problem çözebilme yeteneği, ellerini ustalıkla kullanabilme, mekanik ve göz el koordinasyonu yeteneği yüksek, görme problemleri olmayan İşitme problemleri olmayan sabırlı ve dikkatli yorum ve analiz yeteneğine sahip olmaları gerekmektedir. 

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI 

Uçak bakım alanında çalışacak meslek elemanları; sivil uçak bakım merkezleri, askeri hava ikmal bakım merkezleri ile uçak fabrikalarının hangar ve atölyelerinde çalışırlar. Uçak gövde ve motor teknisyeninde çalışma ortamı yağ, yakıt, kimyasal gazlar ve gürültülü, uçak elektronik teknisyeninde ise radyasyonlu ve elektrikli ortamlardır.

Ancak daha önce belirtildiği gibi Avrupa Sivil Havacılık Otoritesi (Joint Aviation Authorities -JAA) tarafından iş kazalarına ve işçi sağlığına karşı çalışma ortamlarında maksimum emniyet için gerekli tedbirler ilgili bakım kuruluşu tarafından alınır. Teknisyenler, uçak mühendisleri sorumluluğunda görevlerini yapar. İşini yürütürken birinci derecede alet ve makinelerle ilgilidir.

 

İŞ BULMA İMKÂNLARI

Uçak bakım alanında çalışacak meslek elemanları; sivil uçak bakım merkezleri, askeri hava ikmal bakım merkezleri, uçak fabrikaları gibi iş piyasasının ihtiyacına göre istihdam edilmektedir. Geniş bir iş ve çalışma alanı vardır. 


Uluslararası ve ulusal, kamu ve özel Havacılık Bakım Onarım Merkezlerinin ve hava alanlarının olması ve sivil havacılıktaki gelişmeler bu alanda istihdam imkânını arttırmaktadır. Bununla beraber özel havacılık şirketleri kendi bakım merkezlerini ülkemizin çeşitli şehirlerinde kurmayı planlamaktadırlar. Ayrıca günümüzde bayanlarda bu mesleklerde eğitim alıp çalışabilmektedir. 

SHGM TARAFINDAN TANINAN OKUL STATÜSÜ VERİLEN İLK KURUMUZ

 

Tanınan Okul statüsü; okulun hem kalifiye personel gerekliliklerini hem de bütün modül gerekliliklerini sağlayan kuruluşlara verilen bir yetkidir. Tanınan Okul statüsü için özetle aşağıdaki gereklilikler tarif edilmiştir. Verilen eğitim, SHT-66 Talimatı Ek-1.C SHT 66 Temel Bilgi Gerekliliklerini karşılamalıdır.

 

Pratik eğitim gerektiren hususlarda 147 müfredatının birebir aynısı beklenmemektedir. Geçme notunun 100 puan üzerinden minimum 75 puan olarak belirlenmesi gerekmektedir. Teorik sınıf ortamında öğrenci sayısının 35'i, pratik eğitimde ise eğitmen başına öğrenci sayısının 20'yi aşmaması, gerekmektedir. Eğitim verilen sınıf veya atölye ortamlarının uygun iklimlendirme, havalandırma ve öğrenmeyi kolaylaştıran bir aydınlatma şartlarına sahip olması gerekmektedir. Tanınan okullardan beklentiler aşağıdaki sitede ayrıntılı bir şekilde tarif edilmiştir:

 

Ø  http://web.shgm.gov.tr/documents/sivilhavacilik/

Ø  files/mevzuat/sektorel/genelgeler/mekanik.pdf

Ø  http://web.shgm.gov.tr/documents/sivilhavacilik/

Ø  files/mevzuat/sektorel/genelgeler/aviyonik.pdf

 

EĞİTİM İMKÂNLARI

Uçak bakım alanı Anadolu Teknik Liselerinde dört yıl süre ile eğitim verilmektedir. Bu Eğitim okulda teorik, atölye ortamında ve işletmelerde uygulamalı olarak yapılmaktadır. Liseden sonra, yüksek öğrenime geçiş sınavını başaranlar lisans programlarına devam edebilirler yada meslek yüksek okullarının ilgili bölümüne sınavsız geçiş yapabilirler. Meslek Yüksek Okulunu bitirenler, dikey geçiş sınavı ile lisans programlarına geçebilirler. Uçak Bakım alanından mezun olan öğrenciler sayısal puan türüne göre aşağıdaki lisans programlarına devam edebilirler:


- Teknoloji ve Mühendislik Fakültelerinin ilgili bölümlerine

-Havacılık ve Uzay fakültelerine

 

Uçak Bakım Alanından mezun olan öğrenciler aşağıdaki meslek yüksek okulu programlarına sınavsız geçiş yapabilirler: 


- Uçak Gövde- Motor (Sivil Havacılık Meslek Yüksekokulu). 
 -Uçak Gövde- Motor Bakım (Sivil Havacılık Meslek Yüksekokulu).

 

UÇAK BAKIM ALANI GERÇEKLEŞTİRİLEN AVRUPA BİRLİĞİ PROJELERİ

 

1.LEONARDO da Vinci Projeleri

Avrupa Birliği eğitim ve gençlik programı ve Leonardo Da Vinci Hareketlilik projesi

Proje adı: Uçak Bakım Komponentleri Bakım Teknikleri (09-29.03.2014)

 

2.ERASMUS+ projeleri

Proje adı: Uçak Bakımda İlk Akreditasyon Adımı (03-30.04.2016)

Proje adı: Uçak Bakımda 2030 Vizyonu (15-28.01.2017)

 

KATILDIĞIMIZ YARIŞMALAR

1. Proje tabanlı beceri yarışması (İstanbul 2.si)

2. Salon model uçak yarışması

3. İGA model uçak yarışması - Yürüyen uçak grubu- ANKA model uçak (Birincilik)

 

STAJ İMKANLARI

 

Öğrencilerimiz stajlarını THY Teknik A.Ş. hangarlarında yapmaktadır.

 

İSTİHDAM ALANLARI

 

Uçak bakım alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda;

1. Sivil uçak bakım merkezleri,

2. Askerî hava ikmal bakım merkezleri,

3. Uçak fabrikaları vb. yerlerde çalışabilirler.